vatra snijeg sunce amplituda
Toplota Hladnoća Svjetlost Buka

Vrata

Osnovne razlike između naizgled istih ili veoma sličnih pozicija koje nemogu primjetiti kupci odnosno osobe koje nisu imale prethodna iskustva sa građevinskom stolarijim. Slikoviti prikaz pozicija te njihov korektni opis koji bi bio jasan svim proizvođačima stolarije i bravarije, a i potencijalnim kupcima i korisnicima.

Vrata na kućama

jednokrilna vrataUlazna vrata mogu biti proizvod po mjeri najzahtjevnijih kupaca, stvorena da stvaraju osjećaj sigurnosti, sa vrhunskom estetikom i ugođajem. Svojim izgledom mnogo govore o vlasniku, njegovoj filozofiji, načinu življenja te vrijednostima koje mu donosi kuća. Različite dizajnerske i funkcionalne osobine te ugrađeni materijali sa najsavremenijom tehnologijom izrade daju vratima najveći nivo kvaliteta. Otvaranje vrata na kućama je najćešće ka unutra, ista veoma rijetko ne sadrže sigurnosne brave, a za potpuni dojam na njih se ugrađuju: ukrasni brojevi, inox ručke (kvake) i rukohvati, zvekir, otvori za pisma, ukrasni poklopci za cilindre te led diode za osvjetljene prostora ispred. Nema razlika ukoliko se izrađuju od Al ili PVC profila kao niti ako je izgled određen dekorativnim panelima ili kreiran pomoću profila maštom proizvođača. Može se reći da su osnovne karakteristike: decentne bordure, čiste (elegantne i moderne) linije, ukrasne aplikacije te namjenska stakla. Kao funkcionalni dodatak najćešće se iznad vrata ugrađuju nadstrešnice u različitim oblicima i bojama, a sam izgled je kompaktan ulazu i stvara ugodan ambijent.

Vrata na javnim objektima

dvokrilna vrataObjekti poput zgrada najčešće trebaju vrata kod kojih je najvažnija funkcionalnost i najniža cijena. Stoga se izrađuju od Al profila bez termičkog prekida iz razloga što se stubišta ne zagrijavaju te ne postoji niti potreba za termoizolacijom. Ispuna u donjem dijelu vrata je ravni panel, a u gornjem dijelu jednostruko armirano staklo debljine 6 mm koje sprečava rasipanje u slučaju loma. Obavezno moraju imati električni šild zbog otvaranja pomoću interfona što uslovljava rukohvat sa vanjske, a ručku (šteku - kvaku) sa unutarnje strane. Znači da se takva vrata sa vanjske strane nemogu otvoriti bez ključa dok je to moguće sa unutarnje strane, a da bi se vrata zatvarila odmah poslije upotrebe koristi se automat za samozatvaranje. Pošto su zgrade javni objekti te se u toku dana veliki broj puta pozicija otvori i zatvori na krilo je potrebno ugraditi najmanje tri baglame, osim toga praksa upućeju na ugradnju četkice u donjoj horizontali. Po zakonu o zaštiti od požara sva vanjska vrata na javnim objektima bi trebala da se otvaraju ka vani, a električni šild bi trebao da bude spojena sa alarmom za dojavu požara. automatska vrataAko se govori o pozicijama na poslovnim prostorima kao što su prodavnice onda u tom slučaju obavezno treba koristiti Al profil sa termičkim prekidom (potrebna termoizolacija) i rukohvate obostrano (lakše otvaranje). Osim ako nije riječ o automatskim vratima koja predstavljaju provi izbor za sve koji žele da spoje komfor pri korištenju, uštedu prostora, funkcionalnost, sigurnost i preštižan izgled. Svojim modernim dizajnom Vašem objektu daju novu dimenziju, a arhitektima velike mogućnosti u projektovanju. Standardna automatska vrata (slika lijevo) sadrže: sigurnosno staklo 4.4.1 mm, dva radara, elektrobravu, jedan par bočnih sigurnosnih senzora, taster za regulisanje režima rada (automatsko, zaključano, ručno, stalno otvoren, dozvoljen samo ulaz i dozvoljen samo izlaz). Dodatna oprema uključuje vanjski cilindar, kodni taster, šalter ljeto-zima, LCD konzolu za dodatno programiranje te praćenje statistike prolaza i podešavanje brzine otvaranja i zatvaranja. Za ugradnju uređaja za automatsko otvaranje vrata potrebno je da u gornjoj horizontali postoji profil koji je širi od 120 mm.

Ako se govori o kancelarijskim vratima onda prvenstveno treba obratiti pažnju na njihovu širini iz raloga što su širine profila za razliku od drvenog okvira kod aluminijuma oko 150 mm što smanjuje prolaznu dimenziju pozicije. Pa bi širine, koje su u prošlosti bile standardne, kao što je to 700 mm onemogućile unošenje namještaja u prostoriju. Potreba za pragom je isključivo želja kupca i služi namjeni prostorije. Kod nas (u BiH) se uglavnom koristi aluminijum, a ne PVC za izradu vrata na javnim objektima.

Osnovna funkcija protupožarnih vrata je spriječavanje širenja požara po objektu. Protupožarni elaborati pored određivanja protupožarnih sektora, definišu i puteve evakuacije ljudi. Sva vrata tako i protupožarna koja se nalaze na putu evakuacije ljudi mogu biti opremljena panik okovom. Panik okov (standardni i nadgradni) ima funkciju sprečavanja ulaska kroz vrata sa zaključane strane, a slobodan izlaz u bilo koje vrijeme aktiviranjem panik mehanizma. Sam mehanizam za protupožarna vrata sastoji se iz panik brave (standardne, samozaključavajuće, sa više tačaka zaptivanja i različitim funkcijama), automatskih zasuna (ringli) kod dvokrilnih vrata, kvake, kugle ili poluge (u različitim kombinacijama).

Garažna i industrijska vrata

Idealan izgled svakog objekta je upotpunjen samo ako su na istom ugrađena garažna vrata čije su karakteristike:

garažna vrataGaražna vrata po načinu otvaranja mogu biti:

Površina vrata odnosno panela koji se ugrađuju može biti glatka, mikroprofilirana i drvo dekor. Osim ravnog panela (slika dole lijevo) postoje i dekorativni paneli u obliku kaseta (slika gore desno). Otvaranje je ručno ili pomoću elektro-motora (taster ili daljinski upravljač).

Industrijska vrataIndustrijska vrata imaju velike sličnosti sa garažnim (sekciona i rolo) uz razliku što su njihove dimenzije značajno veće. Osim veličine koja uslovljava jače i izdržljivije materijale (npr. električni-motor) takođe se mora obratiti pažnja prilikom određivanja transportnih puteva kao npr. otvaranje sekcionih vrata mora biti paralelno vertikalnom zidu (a ne stropu) zbog mogućih problema kod korištenja viljuškara i slično. Mogućnost ugradnje pješačkih vrata u industrijskim i garažnim sekcionim vratima je ostvariva kao i montaža staklenih površina za dodatno osvijetljenje prostorije. U slučaju ručnog otvaranja vrata najčešće se koriste lanci te dodatne brave za osiguranje objekta od provale. U industriji se pored sekcionih i rolo (vrata i rešetke) koriste: brzo podizna, hormonika i klizna vrata.

Proizvodi | Prozori | Vrata | Ograde | Portali | Bašte | Fasade | Roletne | Grilje | Ostalo


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi