vatra snijeg sunce amplituda
Toplota Hladnoća Svjetlost Buka

Žaštita od sunca

Jedna od opcija koja omogućava zaštitu od sunca jest roletna, koju je moguće ugraditi zajedno sa prozorima, a i naknadno pri čemu treba planirati izradu stolarije ili izgradnju otvora na kućama i slično. Prednosti i nedostaci ugradnje grilja na prozorima ili balkonskim vratima uz sve opcije otvaranja sa dobrim i lošim tehničkim rješenjima proizvođača materijala ili dobavljača istih.

Roletne i komarnici

integrisana roletnaNajstariji, najrasprostranjeniji i najpouzdaniji zasjenjivači su sigurno roletne. Izrađuju se od PVC i Al profila ili u kombinaciji i jednih i drugi kao integrisane (slika lijevo) ili vanjske (slika desno). Integrisane roletne se montiraju na prozore ili balkonska vrata sa gornje strane te su na taj način sastavni dio pozicije, pri čemu treba napomenuti da se nemogu ugraditi ako isti imaju ručku (poluolivu) sa vansjke strane) dok se vanjske ugrađuju na spoljašnji dio pozicije ili na fasadu objekta te na taj način uopšte neovise od građevinske stolarije. Praksa je da se integrisane roletne odnosno kutija izrađuje od PVC profila koji sadrži toplotnu izolaciju, a lamele od aluminijumskog profila ispunjenog pjenom koja ima termoizolaciona svojstva. Dok se vanjska roletnavanjske roletne u potpunosti izrađuju od Al profila bez potrebe za dodatnom izolacijom iz razloga što su ujedno i dio fasade te zbog toga imaju i različite oblike kutija (pravougaonu, tzv. 45°, zaobljenu i ovalnu - slika dole lijevo). Kutije roletni se izrađuju u različitim dimenzijama od 150 mm do 230 mm (ovisno o proizvođaču), a odabir se vrši ovisno o visini pozicije. Naime, ukoliko se na objektu nalaze balkonska vrata čija je visina 2.200 mm onda se najčešće izabere kutija od 200 mm te se ista ugradi na svim ostalim pozicijama zbog estetskog dojma pri čemu treba voditi računa o prozorima koji su znatno manjih visina (kao npr. kutija roletne1000 mm) kako sama roletna nebi umanjila njegovu funkciju. Isto tako treba napomenuti da se na kupatilskim prozorima čije su najčešće dimenzija 600x600 mm ne ugrađuju roletne nego se problem rješava izborom stakla (npr. ornament). Proizvođači bi trebali prilikom izrade prozora dodati vertikalno proširenje okvira od 20 ili 30 mm na onu stranu gdje se ugrađuje automat za roletnu zbog neometanog rukovanja. Naravno upravljanje rada roletne je ručno pomoću užeta (gurtne) ili kurble i pomoću elektro-motora koristeći taster ili daljinski upravljač. Da bi se efekat zaštite od vremenskih neprilika upotpunio i zaštitom od insekata u samu kutiju roletne je moguće ugraditi komarnik to jest mrežicu koja se ručno može podizati i spuštati ovisno o potrebi. Mada se komarnici mogu ugrađivati ne ovisno od roletne kao rolo, klizni, harmo i sa otvaranjem oko vertikalne ose po principu ulaznih vrata ali nemaju pogon na elektro-motor.

Grilje

griljaU područjima gdje vladaju ekstremni vremenski uslovi kao naprimjer jaki vjetrovi poželjna je ugradnja grilja kao idealne zaštite za stolariju. Grilje se izrađuju od PVC i Al profila sa fiksnim i pomičnim lamelama uz standardne zaokretne nude se još i lučne, klizne, harmo i fasadne uz mogućnost zaključavanja. Sa estetske strane gledišta utiču na oblikovanje fasade te daju individualnost objektu na poseban način. Višestruke mogućnosti kod izbora boja i izvedbe te novi materijali otporni na vremenske uticaje i starenje. Velika čelična ojačanja omogućavaju stabilnost i postojanost oblika kod grilja koje se izrađuju od PVC profila ali im znatno i povećavaju težinu zbog čega aluminijum u prednosti jer lakoća i tvrdoća mu obezbjeđuju jednostavniju funkcionalnost. Pojedini proizvođači PVC profila ne nude i originalna rješenja za okov što umanjuje kvalitet finalnog proizvoda i smanjuje rok trajanja. Kod proizvođača se koristi izraz škura i on definiše grilju čije ispune nisu lamele (horizontalna montaža) nego namjenski profili koji se ugrađuju vertikalno. Zbog planova organizacije namještaja ili nekih drugih treba napomenuti da se grilje otvaraju na vanjsku stranu (sve osim kliznih).

Proizvodi | Prozori | Vrata | Ograde | Portali | Bašte | Fasade | Roletne | Grilje | Ostalo


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi