vatra snijeg sunce amplituda
Toplota Hladnoća Svjetlost Buka

Prozori i balkonski portali

Osnovne razlike između naizgled istih ili veoma sličnih pozicija koje nemogu primjetiti kupci odnosno osobe koje nisu imale prethodna iskustva sa građevinskom stolarijom. Slikoviti prikaz pozicija te njihov korektni pisani opis koji bi bio jasan svim proizvođačima stolarije i bravarije. Nedostatak prostora te najednostavnije i najfunkcionalnije rješenje za otklanjanje pomenutog problema prilikom ''zatvaranja'' postojećih balkona. Važnost obezbjeđenja sigurnosnog aspekta ovisno o visini pozicije zbog potencijalnih problema nastalih nemarnim rukovanjem ili potrebom za čišćenjem.

Prozori

Riječ prozor označava sve pozicije na nekom objektu čija funkcija nije prvenstveno fizički prolaz kroz otvor nego ima ulogu da omogući prirodno osvjetljavanje i prozračivanje prostorije. Tako se za balkonska vrata koristi pojam francuski prozor, iz razloga što se na njima više prozor sa štulpomprozor sa prečkomneugrađuju brave i ručke sa vanjske strane (ukoliko to izričito nezahtjeva kupac). Vrsta okova (način otvaranja), materijal i broj krila određuju precizan opis prozora kao na primjer ''jednokrilni PVC prozor sa otvaranjem oko vertikalne ose i bočnim fiksom. Kod dvokrilnih prozora postoje razlike kod slijedeći opisa: dvokrilni prozor sa štulpom i dvokrilni prozor sa prečkom. Naime, prozor sa štulpom (slika lijevo) ima dva krila od koji se samo jedno otvara oko vertikalne i horizontalne ose (i to ono na kojem je ručka odnosno poluoliva), a drugo samo oko vertikalne ose (pomoću zasuna) uz prednost što između krila nema nepomične pregrade pa je prolazni dio između dva okvira identičan onome koji se može napraviti otklonom oba krila. Prozor sa prečkom (slika desno) ima dva krila koja se mogu otvarati oko vertikalne i horizontalne ose (oba imaju ručke odnosno poluolive) ali ima nepomičnu pregradu između krila te je prolazni dio između dva okvira dva puta manji od onoga koji ima prozor sa štulpom. Kupatilski prozori su specifični zbog svojih malih dimenzije koje onemogućavaju ugradnju roletne (kao zaštitu od neželjenih pogleda) te otvaranje oko vertikalne i horizontalne ose (ako su manji od 600 x 600 mm). Problem zaštite od neželjenih pogleda demirise rješava izradom pozicije sa ornament staklom dok se način otvaranja može samo uskladiti sa dimenzijom pozicije (do prethodno pomenute dimenzije otvaranje oko vertikalne ose, a preko otvaranje oko vertikalne i horizontalne ose). Dodatna zaštita na prozorima se može obezbjediti ugradnjom poluolive sa ključem ili montažom metalnih demira sa vanjske strane (slika desno). Demiri na pozicijama ponekada imaju veliki estetski efekat naročito ako su stilski u skladu sa ogradom na objektu. Od davnina prozorima se sa vanjske strane dodaju ukrasne i zaštitne ograde pogotovu onim koji su identičnih dimenzija kao balkonska vrata. Osim tog detalja na takvim otvorima se mora obratiti pažnja prije izrade pozicije na debljinu podloge (poda) zbog funkcije otvaranja krila.

Balkonski portali

U stambenim zgrada problem nedostatka prostora stanari rješavaju ''zatvaranjem'' balkona, nevodeći računa o slijedećim karakteristikama:

Toplotna izolacija i namjena novo dobivenog ''zatvorenog'' prostora su usko vezane. Naime, ako je cilj proširenje postojećih prostorija i uklanjanje zidova između soba tada bi bilo poželno da se izabere PVC stolarija (zbog boljeg koeficijenta toplotne provodnosti) ali i da se na cijelom balkonu urade i ostale građevinske izolacije uz sprovođenje grijanja. Međutim, ukoliko je namjena prostorije da postane dodatni skladišni prostor ili mjesto za sušenje odjeće u tom slučaju odličan izbor bi bile Al pozicije bez termo prekinutog mosta u nekoj od kliznih balkonski portalbalkonvarijanti. Slika lijevo prikazuje balkonski portal koji u donjoj zoni (visina do 1.000 mm) ima ugrađen panel, a u gornjoj prozorska krila i roletnu. Na ovaj način korisnik je ugradnjom ravnog i glatkog panela omogućio lagano čišćenje donjeg dijela pozicije ukoliko neuspije da poziciju zaštiti pomoću roletne dok je gornji dio moguće čistiti zbog postojanja krila koja se otvaraju. Slika desno pokazuje balkonski portal sa četiri krila čija je visina identična visini balkona uz roletnu u gornjoj zoni i zaštitnu ogradu u donjoj zoni. Znači, pozicija se može kompletna čistiti otvaranjem krila ali mora imati zaštitnu ogradu jer u suprotnom bi korisnici bili direktno izloženi riziku od pada sa velike visine. Ukoliko se dijeca koriste predmetnim portalom onda bi bilo poželjno da ograda ima vertikalno, a ne horizontalno položene profile (kao što je na slici) zbog nesvjesnog penjanja. Zakonski okviri u svakoj državi nalažu da se vanjski izgled objekata nemože mijenjati bez dozvole ili odobrenja nadležnih organa stoga bi bilo poželjno da se prilikom planiranja ''zatvaranja'' balkona uskladite sa postojećim pozicijama i bojom.

Proizvodi | Prozori | Vrata | Ograde | Portali | Bašte | Fasade | Roletne | Grilje | Ostalo


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi