upitnik uzvicnik znak tacno jednako
Upiti Nedoumice Odgovori Rješenja

Pitanja

Najčešće postavljena pitanja kupaca prilikom kupovine stolarije ili bravarije, interesovanja za vrstu i kvalitet materijala, poređenja, želja za najboljim proizvodima i još mnogo toga, pogledajte u nastavku.

Kako kupiti najjeftiniju stolariju?

Najniža cijena stolarije se određuje samim izborom proizvođača repromaterijala kao npr. zemlja porijekla profila i okova, otvaranje krila na najednostavniji način (oko vertikalne ose), odabir osnovne boje koju nudi prodavac (bijela). Na našem tržištu se pojavljuje veliki broj proizvođača koji dolaze iz Kine, Turske, Grčke, Njemačke, Italije mada imamo i domaće. Vrijedno napomene je da su domaći proizvođači veoma kvalitetni i da posjeduju sve potrebne europske certifikate o kvalitetu proizvoda i usluga.

Šta treba zahtjevati da bi kupili najsavremeniju stolariju?

Izbor bi pao na Al profil domaćeg ili njemačkih proizvođača debljine 65 mm sa termoprekinutim mostom zaobljenim na rubovima uz troslojno staklo u kombinaciji 4+ 16 (žaluzina) + 4 + 16 (argon) + Low-E 4 mm sa okovima italijanskih ili njemačkih proizvođača uz obavezno poštivanje preporučenih nivoa sigurnosti i zahtjeva za idealnim dihtovanjem. Veličina stakala bi bila maksimalno dozvoljena, a broj krila optimalano prilagođen uslovima i potrebama objekta. Naravno boja je stvar ukusa svakog pojedinca tako da za to nikome netrebaju upute.

Prednosti i nedostaci drvene stolarije, PVC stolarije i Al bravarije

Osnovni parametri ili kriteriji po kojima se treba ocjenjivati građevinska stolarija i bravarija su:

Ukoliko posmatramo drvenu stolariju kroz gore navedene filtere onda možemo reći da je njena jedina prednost estetski dojam i cijena dok se PVC stolarija može pohvaliti racionalnošću i ekonomičnošću zbog uštede toplotne energije kao funkcionalnošću i lakoćom održavanja higijene. Aluminijumsku bravariju karakteriše postojanost, sigurnost i stabilnost te u ovisnosti od namjene prostorije zajedno sa PVC stolarijom spada u najbolji izbor.

Kako izmjeriti dimenziju otvora gdje se ugrađuje pozicija?

dimenzija otvoraGrađevinski otvori za stolariju ili bravariju odnosno njihovi uglovi bi trebali buti pod uglom 90° (osim npr. lučnih i sl.) kako bi se pozicije mogle ugraditi lagano i da nakon toga budu funkcionalne. Na slici je prikazan nepravilan građevinski otvor (crna linija) na kojem se pomoću libele (vodena vaga, vaservaga) postave ose u vertikalan i horizontalan položaj (crvena linija) te se ta dimenzija umanji za 10 mm kako bi se dobila dimenzija pozicije za izradu (isprekidana linija). Taka izrađena pozicija (širina x visina u mm) se ugradi na građevinski otvor, a šupljine pored se popune pur-pjenom ili namjenskim trakama sa unutarnje i vanjske strane kako bi se izbjegla pojava vlage, plijesni i gljivica. Veoma važno je da ''prozor'' bude ugrađen pod pravim uglom ne samo u odnosu na zid nego i unutarnju ili vanjsku vertikalu iz razloga što neispunjenjem ovog uslova otvoreno krilo nebi moglo stajati u jednom položaju nego bi zavisno od pada se kretalo ka zatvarenom odnosno potpuno otvorenom.

Označavanje načina otvaranja na građevinskim nacrtima?

U građevinskim nacrtima koje izrađuju arhitekti, ponudama proizvođača i drugim dokumentima koji su bitni za izradu građevinske stolarije i bravarije na slijedeći način su označena otvaranja (na skici sa lijeva ka desno):

okovi

Više o načinu otvaranja možete pogledati ovdje.

Samonosive ili klizne kapije sa točkićem?

Na izgled samonosive kapije su ljepše od kliznih kapija sa točkićima zbog toga što stvara osjećaj skladnosti sa prostorom i nezahtjeva u potpunosti ravnu površinu tla koja treba vodilicama sa točkiće. Nedostatak je u tome što u slučaju velikih dimenzija kapije i izrade od metala čija je specifična težina velika, a zbog usmjerivača koji se nalazi na sredini, može doći do savijanja iste te samim tim do problema prilikom otvaranja i zatvaranja. Identičan problem se može napraviti ukoliko kapija mora podnijeti dodatno opterećenje nastalo igrom dijece ili pokušajem penjanja čime se može trajno oštetiti (npr. elektro motor koji je pokreće). Za razliku od prethodno navedene, kapije sa točkićima koji se nalaze na vodilicama nema nedostataka ukoliko se izvede po pravilu struke.

Bonusi | Incoterms | Cjenovnici | Pitanja | Prijatelji sajta | Jezici


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi