vatra snijeg sunce amplituda
Toplota Hladnoća Svjetlost Buka

Ostali proizvodi

Pojedini detalji čine prozore i vrata nepotpunim te mogu napraviti velike funkcionalne probleme ukoliko nisu pravovremeno planirani iako se naknadno ugrađuju. Potrebe za građevinskim radovima nakon ugradnje pozicija (obrada špaletne ili oblaganje zida izolacijom), kontinuirana težnja za kreiranje ljepše i ugodnije životne sredine uslovljavaju poznavanje dole navedenih proizvoda.

Klupice (okapnice)

prozor sa okapnicamaOdvod kišnice iz poziciji se prvenstveno mora obezbjediti pravilnom izradom drenažnih otvora i ugradnjom tzv. ''kiš-lajsni'' te tako usmjerena tečnost pada na vanjske klupice. Vanjske i unutarnje klupice se mogu izrađivati od različitih materijala kao što su: kamen, drvo, Fe lim i slično. Međutim, mi Vam preporučujemo da unutarnje klupice budu od PVC (standardna boja bijela i imitacija mermera), a vanjske od Al namjenskih profila (standardna boja bijela, braon i siva). Klupice nemoraju PVC i Al klupicastriktno biti montirane zajedno sa prozorima ali prilikom izrade treba planirati da se poziciji doda profil koji omogućava ugradnju isti naknadno. Okapnice trebaju biti duže 20 do 30 mm od debljine zida i nepostavljaju se samo u donjoj horizontalnoj zoni nego i gornjoj (npr. balkonski portali na stambenim objektima to jest zgradama koji trebaju biti zaštićeni od otpadnih voda sa balkona iznad). PVC klupice se izrađuju u slijedećim širinama 150 mm, 200 mm, 250 mm i 700 mm mada se iste mogu kratiti što znači da su prilagodljive za sve debljine zida uz naznaku da na krajevima treba da imaju originalne čepove. Najčešće proizvodne širine Al okapnica su: 70 mm, 110 mm, 130 mm, 150 mm, 180 mm, 200 mm, 220 mm, 240 mm, 260 mm i 280 mm (nemogu se kratiti po širini kao PVC) sa pripadajućim bočnim završetcima odnosno poklopcima.

Žaluzine i brisoleji

staklo sa žaluzinomZaštita od sunca se može ostvariti na različite načine, a jedan od njih je i pomoću unutarnjih, vanjskih i žaluzina u termoizolacionom staklu. Aluminijumski venecijaneri (unutarnje žaluzine) omogućavaju i zaštitu od pogleda uz finu regulaciju svijetlosti imaju estetski efekat, jednostavne su za montažu, demontažu i održavanje, izrađuju se po narudžbi kupca uz minimalnu širinu od 210 mm do maksimalne od 2950 mm i po visini do 3000 mm uz veliki izbor boja (mat, metalik, perforirane). Na njima postoje dvije vrste komandi i to špagica koja služi za podizanje i spuštanje lamela i palica kojom se reguliše stepen nagiba lamela. Vanjske žaluzine imaju jedinstven dizaj lamela, reduciraju jačinu buke, povećavaju izolaciona svojstva i dugotrajnost pozicije, nude visoki konfor (moguće automatsko upravljanje), široko područje primjene. brisolejRazlika od unutarnjih je što su lamele znatno veće, nemaju široku paletu boja, otvaraju se na kurblu i pomoću motora (taster ili daljinski upravljač). Žaluzine u termoizolacionom staklu (na slici lijevo) su kao i unutarnje samo što se nalaze između dvije staklene ploče te se njima upravlja pomoću magneta ručno uz prednost što se nikada ne moraju čistiti. Brisoleji (slika desno) su aluminijumski profili ili lamele znatno većih dimenzija nego što je to slučaj kod žaluzina, upotrebljavaju se kao fasadni elementi (integralni dio) za zaštitu od sunca i vremenskih neprilika. Mogu biti fiksni ili pokretani pomoću motora, a osim fasada koriste se za zatvaranje potkrovlja te u kombinaciji sa mrežicom protiv insekata predstavljaju potpuno rješenje za objekte. Postoje i harmo brisoleji za zasjenjivanje svih staklenih površina, zatvaranje lođa, balkona i tarasa te zbog svoje krute konstrukcije mogu poslužiti kao sigurnosna zaštita.

Izlozi

izlogRiječ izlog jasno definiše portal koji treba omogućiti da prolaznici imaju uvid u unutrašnjost prostorije te da bez ikakvih problema. Najčešći zahtjevi u tom slučaju su da staklene površine budu što veće odnosno da se umanji broj prečki to jest pregrada. Uslovi tog tipa se mogu zadovoljiti na način da se obavezno poštuju pravila za određivanje debljine stakla (poželjna upotreba lamistala), ne treba koristiti refleksna stakla (stopsole), svi vertikalni profili duži od 3 metra moraju se dodatno statički ojačati. Osim toga za sve izloge je poželjno uraditi slijedeće: na vratima treba ugraditi rukohvat kako bi se omogućilo lagano otvaranje isti djeci i odraslim osobama, montirati automat za samozatvaranje vrata zbog uštede u automatska vratagrijanju u zimskom periodu, donja horizontala (profil) ukoliko je na podu prostorije bi trebala biti širine 160 mm zbog sprečavanja oštećenja slučajnim udarom nogom. Nisu rijetki ni slučajevi kada se na izlozima nalaze i automatska vrata (otvaranje na foto-ćeliju) ili više njih koja tvore tzv. ''međuprostorija'' (slika desno). Automatska vrata su jedno ili dva krila koja se otvaraju klizno po horizontali pri čemu je njihovo nošeno na gornjoj strani što znači da nemaju vodilice u podu koje bi mogle ugroziti besprijekoran rad. Mikroprocesori koji regulišu rad vrata mogu obezbjediti maksimalnu sigurnost, ako se na ulazu nalazi neka osoba ili predmet vrata se zaustavljaju i odmah otvaraju te nakon toga lagano zatvaraju (moguće podešavanje brzine kretanja) prilikom čega kontrolišu da li prepreka još uvijek postoji. Vrata se obavezno izrađuju od laminiranog ili kaljenog stakla pri čemu postoji mogućnost ugradnje panik (okova) mehanizma koji u slučaju nužde otvaraju sve izlaze ka vani. Sigurnost od nasilnog ulaza dodatno se obezbjeđuje pomoću brava sa unutarnje ili vanjske strane naravno uz postojanje i regulatora za otvaranje i zatvaranje vrata u slučaju nestanka električne energije. Ovakav portal (slika desno) se može napraviti i kao polukružni mada postoji opcija vrtećih vrata (otvaranje krila oko vertikalne sa usmejravanjem samo u jednom smjeru).

Namještaj

stalažaProizvođači uz malo kreativnosti mogu napraviti pojedine dijelove namještaja (stolovi, stolice, stalaže i slično) veoma lako uz korištenje materijala koji je ostao kao rezultat loše optimizacije profila prilikom njihove upotrebe u proizvodnji. Kao na primjer stalažu na slici lijevo koja je izrađena od profila za staklene fasade spojenog na način da je lijeva ivici ujedno zajednička tačka sve četiri šipke. Pričvršćavanje je jednostavno i lagano pomoću vijaka, a na vrhovima zalijepiti jednostruko staklo (float 6 mm) ili neki drugi materijal. Takođe, se na ovaj način može izraditi stol, pri čemu bi visine profila bile bili identične i nosile bi okruglu (ili nekog drugogo oblika) staklenu ploču (float 6 mm). Staklo omogućava vidljivost ivica profila što se može otkloniti prethodnim lakiranjem dijela staklene površine. Postoje velike mogućnosti kada je u pitanju izrada namještaja od stakla te su ideje u ovom slučaju ne ograničene.

Proizvodi | Prozori | Vrata | Ograde | Portali | Bašte | Fasade | Roletne | Grilje | Ostalo


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi