ornament casa lom kugla
Raznolikost Obrada Refleksija Apsorpcija

Ispune

Osim stakla te svih mogućih opcija (u boji, refleksna, ornamenti, sigurnosna, sa ukrasnom lajsnom, integrisanim žaluzinama, argonom) razmatramo termoizolacione ravne i dekorativne panele, namjenske profile. Problemi sa usklađivanjem boja, određivanjem debljine stakla prema dimenzijama, obavezne (kaljenje) i dodatne obrade (pjeskarenje), osnovne karakteristike, razlozi oštećenja.

Staklo

Staklo presjekStaklo nastaje kao kombinacija kvarcnog pijeska i sode na temperaturi od 1500° C i kao takvo je u tečnom stanju nakon čega se izliva u kalupe te mu se određuje oblik i debljina. Tako nastala stakla se nazivaju float staklima i izrađuju se u debljinama od 3, 4, 5, 6, 8, 10 i 12 mm. Vrste stakala su: float (ravna), ornament, bojena (parsoli), sa premazom (refleksna = stopsoli i Low-E), strukturalna (sigurnosna), ogledala itd. Međutim nama najbitnije je termoizolaciono staklo u različitim kombinacijama koje se koristi kao ispuna u Al i PVC pozicijama. Termoizolaciono staklo (prikazano na slici) je sastavljeno od dvije ili više staklenih ploča koje su po ivici povezane Al lajsnama na rastojanju od 6 do 24 mm i u praksi se obilježavaju na slijedeći način:

Međuprostor može sadržati ukrasne lajsne (u raznim bojama) ali i žaluzine koje se otvaraju pomoću magneta. Kako bi razumjeli i ostale kombinacije termoizolacionih stakala potrebno je da još znate da se parsoli i stopsoli na našem tržištu mogu pronaći u najćešće tri boje: plava, zelena i braon (bronza). Debljine staklenih ploča se određuju na osnovu krajnjih dimenzija termoizolacione kombinacije i proizvođači upućuju na slijedeće: do 1,5 m2 > 4+..+4, do 2,0 m2 > 4+..+6, do 2,5 m2 > 6+..+6, do 4,5 m2 > 6+..+8 itd. Moguće neželjene poslijedice uzrokovane nepravilnim odabirom debljine staklene ploče stvaraju konkavne ili koveksne deformacije (uvijanje ka unutra ili vani). Osim pomenutog problema na termoizolacionim staklima se može pojaviti kondenz na vanjskoj ili unutarnjoj strani ali se nikako ne smije pojaviti između staklenih ploča. Razlozi zbog koji se najčešće dešavaju lomovi ili pucanje su:

Staklo lom

Ako kada budete u prilici da gledate parametre koje posjeduje neko termoizolaciono staklo onda morate znati slijedeće:

Potreba za kaljenjem se određuje na osnovu uputstva proizvođača stakla i na taj način se sprečava pojava termičkog šoka odnosno loma.

Al paneli

Ravni paneli poznatiji kao ''sendvić paneli'' su se ranije izrađivali od Al lima, drvene (mediapan) ploče kao ojačanja i stiropora (kao što je prikazano na Al panelskici) dok su danas tvornički orginalni paneli izrađeni u kombinaciji Al lima, polistirola sa ili bez ojačanja (od PVC ili drveta). Pored ravnih postoje dekorativni paneli za vrata koji su tehnološki napredni produkti čije jedinstvene mogućnosti olakšavaju stvaralački arhitektonski dizajn. Glatke površine u ugodnim bojama stvaraju i daju dodatnu eleganciju proizvodima. Materijali su lagani, tanki, kruti, dugotrajni i dobri za obradu sa povoljnom cijenom. Jedini nedostatak Al panela sa drvenim ojačanjem reflektuje se prilikom izrade vanjskih dvorišnih kapija ukoliko nisu propisno zaštićene brtvama jer se može pojaviti valovitost.

PVC paneli

PVC panelKod ravnih panela bez ojačanja vanjske ploče se izrađuju od PVC-a (otpornog na udarce, UV stabilanog, adaptiranog za vanjsku upotrebu) sa izolacijom od ekstrudiranog polistirola dok se u slučaju potrebe za ojačanjem u sredinu (prikazano na skici) dodaje PVC ploča koja je najčešće dvaputa deblja od vanjskih. Debljine panele su 20, 24, 36 i 40 mm a dostupne dimenzije 1000x2000, 1200x2400, 1500x300 i 2000x3050 mm ukoliko je u pitanju bijela boja dok se za ostale boje (npr. folija za drvo dekor) dimenzije mjenjaju. Dekorativni paneli se izrađuju u par dimenzija (najčešće 900x2100 mm) mada je moguće poručiti iste u u drugim dimenzijama.Većina parametara koji se odnose na Al panele mogu se prenijeti i na PVC s tim što poslednji ima veći sjaj i nema problem sa vodom koja može doprijeti do ojačanja. Proizvođači PVC profila u svom asortimanu ne nude uvijek i panele te je ponekada veoma teško uskladiti nijanse boja.

Namjenski profili

Aluminijumski (sa i bez PTM) i PVC profili kreirani po uzoru na ''drvenu lamperiju'' se mogu koristiti kao ispune u pozicijama da bi osigurali sigurnost prostorije na kojoj su ugrađene. Po cijeni skuplji od panela ali lakše prilagodljivi po boji te uz utore koji se stvaraju prilikom uklapanja profila jedan u drugi i ugaona podesivost pomažu dizajnerima da se lakše izraze.

Kupci | Al profili | PVC profili | Ispune | Okovi


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi