sijalica olovka kapa zgrada
Ideje Dokumentacija Realizacija Objekti

Arhitekti

Problemi koji se veoma često javljaju između projektanata i proizvođača su neusklađenosti između realnih tehničkih mogućnosti i zamišljenih ponekad ne funkcionalnih zahtjeva. Nedovoljni opisi, moguće višestruko tumačenje te finansijski ne realni uslovi veoma često udaljavaju pomenute dvije strane što rezultuje nezadovoljstvom kupaca.

Neusklađenosti

Termin PVC stolarija kada su u pitanju prozori i vrata od PVC profila sam po sebi nije adekvatan iz razloga što se ne radi o bilo kakvom stolarskom proizvodu, međutim kako se u našem jeziku taj termin već uveliko koristi i mi ćemo zadržati taj pojam. Proizvođači PVC stolarije i Al bravarije se susreću sa ne potpunim i ne tačnim opisima pojedinih pozicija u predmjerima i predračunima za izvođenje ove vrste radova. Tako se naprimjer u opisima traže prozori od PVC petokomornog profila sa prekinutim termičkim mostom u boji po izboru projektanta sa unutarnjim PVC i vanjskim Al klupicama te termoizolacionim staklom 4+16+Low-E 4 čije toplotni koeficijent k = 1,3 W/m2. Na prvi pogled osobama koje se nerazumiju u stolariju ovo bi bio odgovarajući tekst, međutim:

Osim prethodno navedenog opisa u projektnoj dokumentaciji se mogu uočiti nedostaci kao:

U tekstu dole možete pročitati primjere opisa koji bi bili jasni svim proizvođačima i bili realni za lokalno tržište.

PVC stolarija

Nabavka materijala, izrada, transport i ugradnja stolarije od PVC petokomornog ili šestokomornog profila debljine (dubine) 70 do 75 mm u bijeloj boji sa unutarnje, a smeđoj (RAL 8003) sa vanjske strane. Pozicija se ima ostakliti termoizolacionim staklom u kombinaciji float 4+16+Low-E 4 mm sa argonom pri čemu se debljina stakla treba mjenjati ovisno od dimenzije pozicija (u skladu sa uputstvima proizvođača stakla). Okov treba biti ne hrđajući, prvoklasan uz obezbjeđenje osnovne sigurnosti WK1. Unutarnje PVC klupice širine 150 mm i vanjske Al klupice širine 240 mm u bojama kao što je prethodno navedeno (za PVC profil). Toplotni koeficijent pozicije nesmije biti veći od 1,5 W/m2K. Obračun se vrši po komadu uza napomenu da je izvođač obavezan provjeriti mjere prije izrade te ukoliko se iste nebudu drastično razlikovale zadržati ponuđenu cijenu. Izvođač je takođe dužan dostaviti sve ateste za materijale i tehničke detalje projektantu na ovjeru.

Al unutarnja bravarija

Nabavka materijala, izrada, transport i ugradnja bravarije od Al profila bez prekinutog termo mosta debljine (dubine) 45 mm eloksiranog u prirodnu boju aluminujuma. Pozicija se ima ostakliti termoizolacionim staklom u kombinaciji float 4+12+4 mm pri čemu se debljina stakla treba mjenjati ovisno od dimenzije pozicija (u skladu sa uputstvima proizvođača stakla). Okov treba biti ne hrđajući, prvoklasan uz obezbjeđenje osnovne sigurnosti.Obračun se vrši po komadu uza napomenu da je izvođač obavezan provjeriti mjere prije izrade te ukoliko se iste nebudu drastično razlikovale zadržati ponuđenu cijenu. Izvođač je takođe dužan dostaviti sve ateste za materijale i tehničke detalje projektantu na ovjeru.

Al vanjska bravarija

Nabavka materijala, izrada, transport, demontaža postojeće (uz obavezan odvoz na deponiju) i ugradnja nove bravarije od Al profila sa prekinutim termo mostom debljine (dubine) 50 mm plastificiranog u smeđu boju (RAL 8017). Pozicija se ima ostakliti termoizolacionim staklom u kombinaciji lamistal 3.3.1+16+stopsol plavi (Royal BLUE) 4 mm pri čemu se debljina stakla treba mjenjati ovisno od dimenzije pozicija (u skladu sa uputstvima proizvođača stakla). Okov treba biti ne hrđajući, prvoklasan uz obezbjeđenje osnovne sigurnosti. Unutarnje PVC klupice širine 150 mm i vanjske Al klupice širine 240 mm u bojama kao što je prethodno navedeno (za Al profil). Toplotni koeficijent pozicije nesmije biti veći od 2,8 W/m2K. Obračun se vrši po komadu uz napomenu da je izvođač obavezan provjeriti mjere prije izrade te ukoliko se iste nebudu drastično razlikovale zadržati ponuđenu cijenu. Izvođač je takođe dužan dostaviti sve ateste za materijale i tehničke detalje projektantu na ovjeru.

Kvalitet i sigurnost | Kupci | Proizvođači | Arhitekti


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi