Metar Četka Termometar Zvučnik
Dimenzije Boje Toplotna izolacija Zvučna izolacija

Al profili

Slikama ćemo Vam prikazati razliku između aluminijumskih profila sa prekinutim termo-mostom (PTM) i bez prekinutog termičkog mosta (bez PTM), koje su namjene, opcije bojenja to jest površinske zaštite, metode spajanja i pravila koja treba slijediti prilikom izrade pozicija. Aluminijum može u potpunosti zadovoljiti zahtjeve moderne arhitekture u vidu staklenih fasada, a takođe i retro stila koji preferira ''kovane' elemente za ograde, demire i slično.

Namjena i dimenzije

Na slici ispod su prikazani presjeci profila bez prekinutog termo-mosta (lijevo), sa prekinutim termo-mostom (u sredini) i sa drvenom oblogom (desno). Profili bez termičkog prekida (bez PTM) se koriste za izradu unutarnjih pozicija ili na mjestima gdje ne postoje velike temperaturne razlike. Od profil sa termičkim prekidom (PTM) se prave vanjske pozicije iz razloga što on u samoj konstrukciji ima poliamidnu lajsnu (na slici označena crnom bojom) koja razdvaja vanjski i unutarnji dio profila te onemogućava pojavu kondenza dok su drvene obloge ukrasni dio na aluminijumskoj bravariji.

Al profili

Al profili osim prvobitne podjele (sa i bez termo prekida) u građevinarstvu se mogu dijeliti i po namjeni te dimenzijama. Ako ih razvrstavamo po namjeni onda bi to bilo ovako:

Vezano za dimenziju, a bez obzira na termo prekid profili se izrađu po različitim debljinama grupisanim u serije pa zbog toga imate identične profile čija se debljina razlikuje kao npr. od 40 mm, 45 mm, 50 mm, 65 mm, 80 mm itd. Ima i opcija drvo aluminijum ali to nije dio koji želimo obrađivati.

Boje i površinska zaštita

Površinska zaštita ili bojenje Al profila se može vršiti na tri načina i to procesom anodizacije odnosno eloksiranjem pri čemu je debljina površinskog sloja oko 20 mikrona može biti u različitim nijansama od svijetlo sive do crne ili od svijetle boje bakra do one koja je veoma slična boji zlata. Plastificiranje, kao druga opcija, je elektrostatičko nanošenje praha na profil te je moguće u svim bojama po RAL karti. Nakon 'pečenja' u komorama može se dobiti potpuno glatka sjajna površina ili matirana (blago hrapava površina). Treći način bojenja profila daje rezultat da finalni Al proizvod izgleda kao drvo odnosno da ima boju drveta (drvo dekor - imitacija drveta), sama tehnologija se naziva tehnologijom sublimacije. Postupak je veoma sličan plastificiranju s tim što se nakon plastificiranja na profil prenosi boja sa dekorativne folije.

Izrada

Spajanje profila se u najvećem dijelu vrši pomoću adekvatni aluminijumskih veznika mada se isti može i variti. Prednost spajanja je u tome što se oštećenjem može izvršiti zamjena samo jednog profila to jest nema potrebe za izradom nove pozicije. Kod gotovih proizvoda je potrebno takođe obratiti pažnju na lajsne za kišnicu njihove čepove kao i čepove za drenažne otvore. Bitna napomena se takođe odnosi i na vertikale profila to jest na pozicijama su sve vertikale iz jednog dijele dok se horizontale mogu dijeliti na više polja (zbog statike). Ukoliko je visina otvora veća od 3 metra u tom slučaju se moraju ugraditi ojačane vertikale da bi se izbjeglo savijanje profila. Kod spajanja pozicija postoje namijenski profili koji onemogućavaju strujanje vazduha između pozicija. Veličinom lajsne se mogu definisati različite debljine ispune. Bitno je napomenuti da je aluminijum najpouzdaniji materijal koji koristi moderna arhitektura u obliku fasada (staklene i alukobond), a takođe može zadovoljiti zahtjeve retro stila kroz postojanje elementa za ''kovane'' ograde.

Kupci | Al profili | PVC profili | Ispune | Okovi


© 2012 - 2014 M.O.D.U.S | Uslovi korištenja

O nama | Kvalitet i sigurnost | Proizvodi | Preporuke | Preuzimanja | Bonusi